Otsikkosivu Edellinen Seuraava Sisällys | Kieli- ja viestintäopinnot

5. Kieli- ja viestintäopinnot

Informaatioteknologia on kansainvälinen ala, joten vieraiden kielten taito on tärkeää sekä opinnoissa että myöhemmin työmarkkinoilla. Opiskeluympäristö tiedekunnassa on kansainvälinen, ja useimmiten tuleva työpaikka arvostaa hyvää kielitaitoa. Hankkimalla hyvän kielitaidon voikin edistää omaa sijoittumistaan valmistumisen jälkeen.
Kauppa- ja luonnontieteellisiä tutkintoja säätelevät asetukset edellyttävät, että opiskelija kandidaatin tai maisterin tutkintoon sisältyvissä opinnoissa tai muulla tavalla osoittaa saavuttaneensa yhden vieraan kielen taidon, joka on tarpeen oman alan kannalta. Lisäksi on osoitettava sekä suomen että ruotsin kielen taidot.
Koulusivistyksensä ulkomailla tai Suomessa muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä saaneen opiskelijan ei tarvitse suorittaa toisen kotimaisen kielen opintoja. Halutessaan hän voi osoittaa suomen ja ruotsin kielen taitonsa kielikeskuksen järjestämillä kursseilla tai suorittamalla näytteet kielitutkintolautakunnan apujäsenille. Yliopisto määrää erikseen koulusivistyksensä ulkomailla tai muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä saaneelta opiskelijalta vaadittavasta kielitaidosta. Yliopisto voi erityisestä syystä vapauttaa opiskelijan edellä mainituista kielitaitovaatimuksista kokonaan tai osittain. Informaatioteknologian tiedekunnassa dekaani päättää opiskelijan vapauttamisesta kielitaitovaatimuksista.
Vuoden 2004 alussa voimaan tulleen lain (424/2003) mukaan kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöllä tulee olla virka-alueen enemmistön kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä toisen kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito, mikäli viran säädettyihin kelpoisuusvaatimuksiin kuuluu korkeakoulututkinto. Suomen kielen taidon opiskelija on yleensä hankkinut ja osoittanut käymällä suomenkielisen peruskoulun ja lukion ja suorittamalla yliopistossa tai korkeakoulussa suomenkielisen kypsyysnäytteen.
Toisessa kotimaisessa kielessä voi osoittaa vuoden 2004 alussa voimaan tulleen asetuksen (481/2003) mukaan tyydyttävää, hyvää tai erinomaista suullista, kirjallista ja ymmärtämisen taitoa. Yliopiston järjestämien kurssien yhteydessä voi osoittaa tyydyttävän ja hyvän toisen kotimaisen kielen taidon. Täydellisen toisen kotimaisen kielen kielitaidon hallinnan näytteen voi suorittaa ainoastaan valtion kielitutkintolautakunnalle. Ruotsin kielellä suoritetun muun opiskelun yhteydessä voi hankkia merkinnän tyydyttävästä ruotsin kielen suullisesta ja kirjallisesta taidosta.
Kielikeskuksen oppaassa ja www-sivuilla (http://www.jyu.fi/kielikeskus/) kerrotaan kielikeskuksen tarjoamista kieli- ja viestintäopinnoista. Viestintäopinnoiksi kelpaavat muidenkin yliopiston laitosten tarjoamat viestintäkurssit. Kieliopintoihin kannattaa ilmoittautua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, vaikka pääsyä kielikeskuksen kursseille ei opintojen alkuvaiheessa oleville opiskelijoille voidakaan taata.

5.1 Tutkintoihin vaadittavat kieli- ja viestintäopinnot
5.2 Kypsyysnäyte eli maturiteetti
5.3 TOEFL-kielitesti
5.4 Informaatioteknologian tiedekunnan vapaavalintaiset viestinnän opintojaksot

Otsikkosivu Edellinen Seuraava Sisällys | Kieli- ja viestintäopinnot