Otsikkosivu Edellinen Seuraava Sisällys | Informaatioteknologian opinnoista >Tietotekniikan laitoksen opinnoista

2.2 Tietotekniikan laitoksen opinnoista

Tietotekniikan laitoksella opintojen pääaineena on tietotekniikka. Tietotekniikan tutkimuskohteena on informaation käsittelyprosessien tehokas automatisointi. Tietotekniikan sovellukset ovat nykyaikaisen yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä tekstinkäsittelystä ja taulukkolaskennasta alkaen maailmanlaajuisiin tietoverkkoihin ja teollisuuslaitosten ohjausjärjestelmiin saakka.
Sovellusten moninaisuuden taustalla on nopeasti kehittyvä, mutta silti melko yhtenäinen menetelmä- ja teoriakokonaisuus. Tietotekniikan yliopistokoulutuksen tavoitteena on tämän kokonaisuuden keskeisten osien opettaminen niin, että opiskelija työelämään siirryttyään osaa suunnitella tietoteknisiä ratkaisuja uusiin sovellustilanteisiin ja pystyy itsenäisesti seuraamaan alan ja menetelmien tulevaa kehitystä.
Jyväskylän yliopiston tietotekniikan opetuksen ja tutkimuksen painoalat liittyvät informaatioteknologian keskeisiin alueisiin, kuten uudenlaisten tietojenkäsittelysovellusten ja ohjelmistojen suunnitteluun, tietoverkkojen tiedonsiirtojärjestelmien suunnitteluun ja hallintaan sekä tehokasta tietokonelaskentaa hyödyntävien numeeristen ja matemaattisten menetelmien ja mallien käyttöön, esimerkiksi teollisten tuotteiden suunnittelussa, teollisten prosessien ohjauksessa, luonnontieteellisessä mallintamisessa ja suurten tietoaineistojen analyysissä.
Tietotekniikan alalta valmistuneet sijoittuvat teollisuuden ja kaupan tietotekniikan johtamis-, suunnittelu-, tutkimus-, ylläpito- tai kehitystehtäviin sekä alan konsultointiin, koulutukseen tai itsenäisiksi yrittäjiksi. Tietotekniikka pääaineena voi valmistua myös aineenopettajaksi; tällöin sivuaineeksi kannattaa matematiikan lisäksi valita fysiikka tai kemia. Lukioiden, peruskoulun, yläasteiden ja ammatillisten oppilaitosten lisäksi aineenopettajaopinnot antavat hyvän pohjan myös yritysten koulutustehtäviin. Tietotekniikan tutkijankoulutuksen saaneista henkilöistä ja pätevistä opettajista on maamme yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä yritysmaailmassa pulaa.
Tietotekniikan menetelmät perustuvat matemaattiseen käsitteistöön, minkä vuoksi matematiikan sivuaineopinnoilla on tietotekniikan koulutuksessa tärkeä asema. Tutkintoon vaadittavat matematiikan opinnot on syytä suorittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä monet kandidaatin tutkintoon sisältyvät tietotekniikan opinnot ja varsinkin maisterin tutkintoon sisältyvät kurssit edellyttävät laajahkoja matemaattisia esitietoja. Lisäksi ”roikkumaan” jääneiden matematiikan perusopintokurssien suorittaminen yhtäaikaa tietotekniikan syventävien kurssien kanssa aiheuttaa todennäköisesti huomattavaa luentoaikojen päällekkäisyyttä.
Tietotekniikassa opiskelumuotoina ovat yleensä luennot, harjoitukset (eli demot), pääteohjaukset, ohjatut harjoitustyöt ja seminaarityöt. Kurssin teoriaosa sekä asiaa valaisevat esimerkit esitetään luennoilla. Harjoituksissa käsitellään luennoilla annettuja tehtäviä pieninä osakokonaisuuksina. Harjoitukset tehdään yleensä kotona ja niiden vastaukset katsotaan yhdessä harjoitusten palautustilaisuudessa. Pääteohjauksissa harjoitellaan ja hiotaan rutiineja tietokoneen sekä ohjelmistojen, eli työkalujen, käyttöön.
Keskeisen osan tietotekniikan opiskelusta muodostaa harjoitustöiden itsenäinen tekeminen. Harjoitustöissä kurssin asiat vedetään yhteen suurempana kokonaisuutena kunnollisen yleiskuvan saamiseksi. Esimerkiksi ohjelmointitaidon voi hankkia vain omakohtaisella ahkeralla harjoittelulla - ei pelkällä luentojen kuuntelemisella tai luentomonisteen lukemisella. Harjoitustyöt kannattaa tehdä ajoissa, sillä niiden lykkääminen myöhemmäksi saattaa edellyttää kurssin uudelleen suorittamista.
Tietotekniikan kurssin voi suorittaa joko luentokurssiin liittyvillä välikokeilla tai koko kurssin kattavalla loppukokeella. Kokeisiin saa yleensä hyvityspisteitä aktiivisesta harjoituksiin osallistumisesta.
Kurssin sijasta voi tenttiä myös kirjallisuutta, josta sovitaan tentaattorin (kurssin opettajan) kanssa. Pakollisista ja valinnaisista kursseista järjestetään lukuvuoden aikana 4-5 loppukoetta, joista yksi on yleensä kesällä. Erikoiskurssien tenttejä pidetään kahdesti luentosarjan jälkeen. Joistakin tietotekniikan kursseista ei järjestetä kokeita, vaan kurssi suoritetaan tekemällä harjoitustöitä.
Luentokurssien lisäksi tietotekniikan opinnot sisältävät harjoitus- ja erikoistöitä, sovellusprojektin ja pro gradu -tutkielman sekä seminaarin. Tarkempia tietoja näistä löytyy opetusohjelmasta kyseisten opintojaksojen kohdalta.
Tietotekniikan laitoksen opiskelijoille on tarjolla seuraavat suuntautumisvaihtoehdot:
Ohjelmistotekniikan suuntautumisvaihtoehto toteutetaan yhteistyössä tietojenkäsittelytieteiden laitoksen kanssa.
Liikkuvan tietojenkäsittelyn opetuksen tavoitteena on perehdyttää opiskelijat liikkuvuuden tuomiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Opetuksessa keskeisenä asiana on henkilökohtaisten, mukana kulkevien tietojenkäsittelylaitteiden hyödyntäminen. Opetus ei keskity ainoastaan päätelaitteiden sovellusohjelmointiin, vaan kattaa alueen laajemmin lähtien mobiileista käyttöympäristöistä ja päätyen mobiilien verkkopalveluiden kehittämiseen.
Sulautettujen järjestelmien koulutus kuuluu ohjelmistotekniikan ja tietoliikenteen rajamaastoon. Koulutuksessa painotetaan muita linjoja enemmän reaaliaikaisen datan reaaliaikaista käsittelyä. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. erilaisiin instrumentointi- ja tiedonsiirtoratkaisuihin perehtymistä ja tutustumista reaaliaikakäyttöjärjestelmiin sekä laiteläheiseen suunnitteluun ja ohjelmointiin. (http://tisu.mit.jyu.fi/embedded)
Tieteellinen laskenta keskittyy mallinnusmenetelmien, numeeristen menetelmien sekä optimointimenetelmien kehittämiseen ja niiden soveltamiseen varsinkin luonnontieteiden ja tekniikan ongelmiin. Tieteellisessä laskennassa opiskelija voi painottaa joko matemaattisia tai tietoteknisiä aloja. Matemaattisesti painottuvassa opintokokonaisuudessa mukaan voi sisällyttää esimerkiksi kurssit Lineaarianalyysi ja Osittaisdifferentiaaliyhtälöt. Tietoteknisessä opintokokonaisuudessa painotetaan ohjelmistotekniikkaa ja laskennallista tietojenkäsittelyä.
Tietoliikenteen opinnoissa keskeisinä osa-alueina ovat laajakaistaiset tietoverkot, langattomat tiedonsiirtojärjestelmät sekä tietoliikenteen signaalinkäsittely. Opiskelua voi painottaa joko verkon tai tiedonsiirtojärjestelmän suunnitteluun, hallintaan tai protokollakehitykseen.
Tietotekniikan aineenopettajankoulutuksen opinnoissa on tavoitteena antaa muodollinen kelpoisuus toimia perusopetuksen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten tietotekniikan aineenopettajana. Opettajan muodolliseen kelpoisuuteen (asetus N:o 986/1998 opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista) vaikuttavat pääaineenopintojen lisäksi myös suoritetut sivuaineopinnot (ks. Luonnontieteellisen tutkinnon pakolliset sivuaineet). Opettajan kelpoisuuden lisäksi opinnot antavat hyvän pohjan myös yritysten ja aikuiskoulutuksen koulutus- ja konsultointitehtäviin. Suuntautumisvaihtoehdossa syvennytään virtuaalisten oppimisympäristöjen ja verkko-opetuksen hyödyntämiseen opettajan työssä. (http://www.mit.jyu.fi/ope/)
Ohjelmistotekniikka on laitosten välinen suuntautumisvaihtoehto, jonka keskeisenä sisältönä ovat ohjelmistojen tuotantoprosessit, niissä käytettävät menetelmät ja välineet sekä menetelmien teoreettiset perusteet. Opiskelija saa valmiudet niin tietojärjestelmien elinkaaren suunnittelu-, toteutus- ja ylläpitotehtäviin kuin itsenäisten ohjelmistojen tuottamiseen. Tietotekniikan laitos tarjoaa valinnaisia opintokokonaisuuksia myös tietojenkäsittelyn teoriasta sekä laajojen tietoaineistojen analysoinnissa käytettävistä menetelmistä. (http://www.mit.jyu.fi/ot/)


Otsikkosivu Edellinen Seuraava Sisällys | Informaatioteknologian opinnoista >Tietotekniikan laitoksen opinnoista