Otsikkosivu Edellinen Seuraava Sisällys | Tiedekunnan tutkinnot >Maisterin tutkintojen rakenne

3.4 Maisterin tutkintojen rakenne

Vuonna 2002 tai sen jälkeen valitut opiskelijat noudattavat seuraavaa 40 ov:n maisteriopintojen rakennetta. Pohjana maisteriopinnoille ovat kauppatieteiden kandidaatin tai luonnontieteiden kandidaatin tutkinnot (120 ov). Yhdessä niiden kanssa seuraavaksi esitetty rakenne muodostaa maisterin tutkinnon (160 ov).

KTM
FM
Pakolliset syventävät opinnot
27-31 ov
25-29 ov
Valitun suuntautumisvaihtoehdon syventävät opinnot
8-12 ov
8-12 ov
Pro gradu –työ
17 ov
15 ov
Pro gradu –seminaari
2 ov
2 ov
Valinnaiset syventävät opinnot
9-13 ov
11-15 ov
Yhteensä vähintään
40 ov
40 ov
HUOM! Opiskelija voi halutessaan sisällyttää maisterin tutkintoonsa kahden suuntautumisvaihtoehdon syventävät opinnot, jolloin molemmat kirjataan näkyviin tutkintotodistukseen.
Pro gradu -tutkielma. Pääaineessa laaditaan syventäviin opintoihin liittyvänä pro gradu –tutkielma, jonka tarkoituksena on perehdyttää opiskelija tieteelliseen työskentelyyn ja ajatteluun. Tutkielma muodostaa yleensä noin 5-6 kuukautta kestävän pienoistutkimuksen, josta tulee ilmetä, että sen laatija osaa käyttää ja hyödyntää akateemista lähdemateriaalia sekä esittää ajatuksensa tieteellisesti argumentoiden. Pro gradu voidaan tehdä myös kahden opiskelijan parityönä. Tällaiselta tutkielmalta edellytetään, että kummankin tutkielman laatijan työpanos vastaa yksin tehdyn tutkielman laatimiseen vaadittavaa työpanosta. Kun kummankin opiskelijan osuus on riittävästi eritelty, ne arvostellaan erikseen.
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) säätelee pro gradu -tutkielmien julkisuutta. Informaatioteknologian tiedekunnassa laaditut pro gradu -tutkielmat ovat viranomaiselle jätettyinä asiakirjoina lähtökohtaisesti julkisia. Jos opinnäytteen tekijä saa rahoitusta yliopiston ulkopuoliselta taholta, esim. yksityiseltä yritykseltä, varsinaiseen arvosteltavaan työhön ei saa sisällyttää liike- tai ammattisalaisuuksia, vaan ne on jätettävä työn tausta-aineistoon (OPM:n ohjeistus 28.1.2004). Opiskelijoiden on tärkeää voida tutustua alan eritasoisiin pro gradu -tutkielmiin tutkimuksen raportointia oppiakseen. Pro gradu -tutkielmat tuottavat myös informaatioteknologian alalta usein uutta tietoa, jota ei perusteetta ole syytä estää leviämästä.
Pro gradu –tutkielman laajuus on pääainekohtainen. Tietotekniikan opiskelijat tekevät 15 ov:n laajuisen opinnäytteen, kun taas tietojenkäsittelytieteen ja tietojärjestelmätieteen pääaineopiskelijoiden työn laajuus on 17 ov. Työ tehdään joko suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Dekaani voi antaa opiskelijalle oikeuden käyttää myös muuta kieltä työn ohjaajan siihen suostuessa. Kirjaston julkaisuyksikön ohjeet pro gradu -työhön liittyvien tietojen lähettämiseksi luettelointia varten löytyvät osoitteesta http://kirjasto.jyu.fi/ kohdan ”opinnäytteet” alta.
Pro gradu -tutkielman laatijan on suoritettava kirjallinen kypsyysnäyte tutkielman aiheesta. Kandidaatin tutkintoon liittyvän kypsyysnäytteen suorittaneelta ei vaadita toista kypsyysnäytettä maisterin tutkintoa varten. Katso tarkemmin jäljempänä ”kieli- ja viestintäopinnot”.


Otsikkosivu Edellinen Seuraava Sisällys | Tiedekunnan tutkinnot >Maisterin tutkintojen rakenne